Boodschappen doen vind ik niet leuk, iets waar ik me gisteren weer al te bewust van werd. Meestal doet mijn lief de wekelijkse boodschappen. Met fietstassen en rugzak haalt hij bij de bio-kraam op de markt en de bio-winkel iets verderop het grootste deel van wat we in een week verbruiken. Door omstandigheden ging dat deze week niet, dus deden we tijdens een uitstapje met de auto onze boodschappen bij een supermarkt.

Dat zal ik niet snel meer doen.

Buiten het feit dat ik me snel overspoeld voel door de vele mensen en het geluidsniveau - en dan was het nog niet eens echt druk - schrok ik van de hoeveelheid verpakking. Zoals bij de meeste supermarkten kom je ook hier bij de groente- en fruitafdeling binnen. Anders dan bij de mij bekende bio-winkel is hier niet alles biologisch. Dus moet dat gekenmerkt worden, om het te onderscheiden van het veel grotere aanbod niet-biologisch voedsel, want het is duurder. En dat kenmerken gebeurt voor het overgrote deel met plastic.

Onze afvalzak wordt deze week een stuk voller, door de ingesealde bloemkool, de zakken spinazie en spruitjes, het bakje kerstomaatjes, het netje uien, de zak appels en de met plakband omwikkelde bananen. Al die spullen kopen we normaal los of in zelf meegebrachte, herbruikbare zakjes. Het drong gisteren pas echt tot me door hoeveel afval dat scheelt!

Ja, de pompoenen waren inderdaad gekenmerkt met een bio-logo, dus die waren onverpakt. 

Ik snap best dat plastic niet altijd te vermijden is als je spullen vers wilt houden en niet overal is een winkel met onverpakte muesli en rijst, maar dit ging me echt te ver. Ik doe daar niet meer aan mee. Het is iets omslachtiger, maar het went snel om je eigen zakjes mee te nemen. En je eigen boodschappentassen, of een klapkrat. Mijn lief neemt naar de markt zelfs een eigen doosje mee om de kaas in te verpakken, en een herbruikbaar zakje voor het brood.

Als je toch iedere week zo’n boodschappen-tour doet, kun je dat makkelijk organiseren.

O ja, ik wil ook nog even kwijt dat ik fietsen in de stad toch een stuk relaxter vind dan autorijden. Je vindt altijd een parkeerplek vlak voor de deur en je hoeft geen parkeergeld te betalen. En het is beter voor de wereld.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subject to administrator's moderation.

Comments

  • No comments found