Tijdens het werken met paarden heb ik geleerd dat pauzes minstens zo belangrijk zijn als oefeningen. Wil je je paard iets nieuws leren, las dan een pauze in na een gewenst resultaat, ook al was dat resultaat maar klein. De pauze zorgt ervoor dat de nieuwe informatie door de hersenen verwerkt wordt en beter blijft hangen. Je kunt trouwens dat verwerkingsproces aan je paard aflezen, als je er oog voor hebt. Dan zie je ook wanneer het paard klaar is om verder te werken of de oefening te herhalen. Soms is het zelfs beter om helemaal te stoppen en pas de volgende dag verder te gaan.

Pauzes zijn niet alleen heilzaam voor paarden, maar ook voor mensen. Dat dringt tot steeds meer mensen door. Als je regelmatig pauzeert, ben je productiever dan wanneer je urenlang achter elkaar doorgaat. Hoewel je baas misschien liever niet ziet dat je elk uur vijf minuten pauze neemt, opstaat en rondloopt, even naar buiten gaat voor wat frisse lucht of een paar yoga-oefeningen doet. Bij veel mensen zit de werkhouding ‘druk-druk-druk’ er nog diep in. Je lijkt dan misschien productiever, maar het tegendeel is waar.

Pauzes leiden tot doorbraken. Zit je vast in een creatief proces? Pauze. Gaan je gedachten in rondjes en kom je er niet uit? Pauze. Ben je moe? Pauze. Tijdens de onderbreking van werk/denkproces/routine-activiteit geef je je hersenen de ruimte om informatie te verwerken en zich te herstellen. Iedereen kent wel het verschijnsel dat je je plotseling iets herinnert of ineens de oplossing ziet op het moment dat je met iets totaal anders bezig bent. Het lijkt heel paradoxaal, maar het werkt.

Hoe pas je pauzes het beste toe? Hoe vaak en hoe lang? Dat is heel persoonlijk. Het hangt van veel factoren af, maar ook van je mogelijkheden. Soms kan het al voldoende zijn om tijdens je werk een glaasje water te halen of naar het toilet te gaan. Even aan iets anders denken, je blik op iets anders richten. Soms heb je meer of langere afleiding nodig. Een wandelingetje, eten, een dutje, sporten of een nacht slapen.

Tijdens mijn werk pas ik graag pauzes toe. Ben ik aan een schilderij bezig, dan zie ik dat na een pauze met frisse blik en weet meteen hoe ik verder moet. Waarop ik met hernieuwd enthousiasme aan de slag ga.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subject to administrator's moderation.

Comments

  • No comments found