Omformuleeruitdaging: doe je mee?

Wie ook maar een beetje actief is op social media, ziet dagelijks berichten voorbij komen over wat er mis is in de wereld. Dierenmishandeling, milieuproblemen, mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Het is goed dat mensen bewust gemaakt worden van dergelijke misstanden en daarover kunnen nadenken en hun gedrag aanpassen, maar ik word er erg verdrietig van. Ik krijg ook steeds vaker de neiging om er gewoon maar overheen te scrollen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van die berichten.

Daarom wil ik een uitdaging voorstellen.

De uitdaging: iedereen die dit leest - en delen is gewenst - schrijft een berichtje over iets dat zij of hij doet dat een positieve uitwerking heeft op mensen/dieren/milieu/natuur. Dus in plaats van onder een bericht over de ellendige omstandigheden van vleesvarkens te reageren met ‘dit is waarom ik geen vlees eet en dat zou iedereen moeten doen!’, schrijf je een stukje over je vegetarische/veganistische leefstijl en wat dat voor positieve uitwerkingen heeft op dierenwelzijn en je gezondheid.

Nog een voorbeeld: ‘Ik ga graag op vakantie naar Italië en kies dan voor de trein omdat ik daarmee het milieu minder belast dan met vliegen. Bovendien kom ik onderweg interessante mensen tegen en krijg meer mee van de cultuur van de landen waar ik doorheenreis.’ (In plaats van te mekkeren over de vele vliegtuigen die onbelast hun kerosine in de atmosfeer verstoken.)

En nog maar één, omdat ik op dreef begin te komen: ‘Ik heb mijn paard in een paddock paradise gehuisvest, waardoor het gezonder en rustiger is geworden dan toen het nog in een box stond.’ (In plaats van een foto te posten van paarden achter tralies die maar een uurtje per dag buiten komen en dan nog alleen onder de ruiter.)

Het kan ook heel kort: ‘Tuin aantrekkelijk gemaakt voor insecten en vogels.’ (In plaats van te piekeren over het insectensterven en het gebruik van gif.)

Spelregels:

1. Het moet een persoonlijke ervaring zijn (klein of groot maakt niet uit).
2. Je mag geen negatieve formuleringen gebruiken (dus niet ‘ik trein omdat vliegen vervuilend is’, maar ‘ik trein omdat dat schoner is dan vliegen’).
3. Plaats er een foto bij waar je blij van wordt.

Op deze manier kijk je vanuit een andere hoek naar dingen die je niet prettig vindt of waar je ronduit een hekel aan hebt. Je mening erover verandert niet, je hebt nog steeds een hekel aan de bio-industrie, maar je krijgt meer het gevoel dat je er iets aan kunt doen, namelijk geen vlees eten. Bovendien inspireer je anderen om jouw goede voorbeeld te volgen. En dat heeft meer effect dan ze vermanend toespreken over hun vleesconsumptie. Zet er als stimulans nog een overheerlijk vegetarisch recept bij.

Naast het andere gezichtspunt stimuleert het zoeken naar positieve woorden de creativiteit. Het valt namelijk niet mee om uit je normale gedachtenpatroon te komen. Probeer het maar eens uit (ook als je niet van plan bent om het op social media te plaatsen). Best lastig, niet?

Tot slot maakt het omformuleren naar positieve bewoordingen je blijer. En je lezers ook.

in Latest

Leave your comments

Comments

  • No comments found