Vulpen

Mijn eerste vulpen kreeg ik op de basisschool. Ik heb hem niet meer, maar ik weet nog precies hoe hij eruitzag: donkergroen, met een goudkleurige clip. Het was het standaard schoolmodel. Er gingen plastic inktpatronen in, waar een klein plastic bolletje inzat. Als de vulling leeg was, beet of knipte je de achterkant open om bij het bolletje te komen. (Bijten is niet aan te bevelen.) In de pen was plaats voor een reservevulling. Op school mochten we alleen met blauwe inkt schrijven, maar er was inkt in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Hoewel er al decennialang balpennen bestaan, leren kinderen op sommige basisscholen nog steeds met vulpen schrijven. (Sowieso is schrijven met pen goed voor het ontwikkelen van fijne motoriek, blijkt uit onderzoek.) Het voordeel ten opzichte van balpen is dat je hand bij een vulpen een natuurlijkere schrijfhouding aanneemt en ontspannener blijft. Een balpen moet je meer rechtop houden en je moet er meer druk op uitoefenen. Vulpennen hebben ook nadelen, want ze vlekken meer, vooral voor ongeoefende schrijvers, en de inkt is niet watervast, wat je snel merkt als je met zweethandjes schrijft. 

De vulpen is mijn favoriete schrijfgereedschap. Ik heb er verschillende. Mijn pronkstuk is een lichtgele Pelikan, maar ik heb ook pennen van andere merken en een paar merkloze. Ze schrijven allemaal verschillend, van dun en krasserig tot breed en soepel. Ze liggen ook allemaal anders in de hand. In de merkloze moet ik plastic vullingen doen (net als vroeger in mijn schoolpen), de andere hebben ofwel een hervulbare vulling, ofwel een reservoir met een draaiknopje. Het hervullen is soms een beetje geknoei, maar het voordeel is dat je veel kleuren inkt kunt afwisselen en geen plastic afval creëert.

Ja, een computer is een handig stuk gereedschap, met enorme mogelijkheden. Maar geef mij voor het schrijven maar een blanco vel papier en een vulpen. De geur van de inkt, de elegante beweging van de pen over het papier, terwijl de tekst letterlijk uit de punt vloeit. Laat mijn schrijfsels maar op ouderwetse wijze ontstaan, in schitterende turquoise of toffeebruine inkt. 

Dan typ ik het later wel over.

Leave your comments

Comments

  • No comments found