Schrijffoutjeuk

 

Taal is een passie van me. Ongeveer eens per maand krijg ik een paar Duitsers op bezoek, die hun Nederlands willen oefenen. We eten samen en spreken Nederlands. Reuze gezellig. Niet alleen de Duitsers hebben er iets aan, voor mij is het ook heerlijk. Tijdens zo’n avond kan ik namelijk mijn natuurlijke neiging om anderen te verbeteren, ten volle uitleven. In andere situaties wordt dat zelden gewaardeerd, in ieder geval als ik het ongevraagd doe. Dus houd ik me meestal in.

Lees ik het nieuwsoverzicht op facebook, dan krijg ik na een tijdje echt jeuk van alle schrijffouten. Ontbrekende of overbodige spaties, spel- en stijlfouten en dan natuurlijk de absolute topper in onze taal: werkwoordsvervoegingen die op een d of t eindigen.

‘Heb het gedeelt.’ ‘Dat veranderd de zaak.’ ‘Ik wordt er niet goed van.’ Aargh!

Ik leg het nog één keer uit.

Tegenwoordige tijd, dus in het nu, krijgt nooit een d, soms een t. Vervang het werkwoord door ‘horen’ en je bent al een stuk wijzer. Ik hoor geen t; jij hoort wel een t; hij hoort ook een t. Dus ‘ik word er niet goed van’ en ‘dat verandert de zaak’.

Voltooid deelwoord, dus als het geweest is, krijgt een d of t (en nooit allebei). Dat is de befaamde kofschip-regel, die veel mensen niet snappen. Het kan iets simpeler. Luister gewoon naar de verleden tijd. Dus: ik deel, ik deelde, ik heb gedeeld. ‘Gedeeld’ eindigt op een d, omdat in de verleden tijd 'deelde' ook een d staat. 

‘Verandert’ betekent dus iets anders dan ‘veranderd’.

Is dit nou zo belangrijk? Mensen weten toch wel wat je bedoeldt? Meestal wel, op sociale media. Maar spelfouten zijn storendt voor de lezer, die dan afhaakdt, vooral bij langere teksten. Dan leest hij of zij dus niet verder wat voor interessants jij te vertellen hebt. Jammer. Het is daarom de moeite waard om te zorgen dat je tekst in orde is. Laat die controleren door een expert (mij, bijvoorbeeld) of kijk eens op de website van Onze Taal of de Taalunie voor advies.

in Latest

Leave your comments

Comments

  • No comments found