Digitale natuur


 We leven in een digitaal tijdperk, waarin we onze analoge kant nogal eens vergeten. We brengen zoveel tijd door in de virtuele wereld van social media, dat die echter lijkt dan de tastbare wereld waarin onze lichamen zich bevinden. Dat werd me laatst weer bijzonder duidelijk, toen ik een berichtje las over een app, die met mooie animaties en bijpassende geluiden een suggestie van natuur oproept. Met een landschap naar keuze op je scherm en kwinkelerende vogeltjes of andere natuurgeluiden in je oren, waan je je even op een rustgevende plek. De bewuste app verkocht als de spreekwoordelijke warme broodjes. 

Ik was geschokt. Denken al die gebruikers nou echt dat een digitale animatie een analoge boswandeling kan vervangen? Zittend op een stoel, kijkend naar een schermpje, bij kunstlicht en airco? Zonder frisse lucht, lichaamsbeweging en zonlicht? Een dergelijke natuurbelevingsapp zou eigenlijk gecombineerd moeten worden met een enquete, waarin gevraagd wordt naar behoeften en motivaties van gebruikers. De behoefte aan natuur is kennelijk groot. Dan is de vraag waarom mensen niet in het echt naar buiten gaan, naar een park, het bos, het strand of een natuurgebied. Is er geen natuur in de buurt? Hebben/maken ze geen tijd? Vinden ze het eng?

Het is misschien zo dat je hartslag en stressniveau dalen van die app, maar waarschijnlijk lang niet zo ver als bij een echt bezoek aan de natuur. Dus leg dat digitale ding even weg en maak een wandelingetje. Buiten. Analoog. Nee, dat is niet eng.

in Latest

Leave your comments

Comments

  • No comments found