De kracht van pauzes
by Margot den Ouden
in Latest
Hits: 55

Tijdens het werken met paarden heb ik geleerd dat pauzes minstens zo belangrijk zijn als oefeningen. Wil je je paard iets nieuws leren, las dan een pauze in na een gewenst resultaat, ook al was dat resultaat maar klein. De pauze zorgt ervoor dat de nieuwe informatie door de hersenen verwerkt wordt en beter blijft hangen. Je kunt trouwens dat verwerkingsproces aan je paard aflezen, als je er oog voor hebt. Dan zie je ook wanneer het paard klaar is om verder te werken of de oefening te herhalen. Soms is het zelfs beter om helemaal te stoppen en pas de volgende dag verder te gaan.

Pauzes zijn niet alleen heilzaam voor paarden, maar ook voor mensen. Dat dringt tot steeds meer mensen door. Als je regelmatig pauzeert, ben je productiever dan wanneer je urenlang achter elkaar doorgaat. Hoewel je baas misschien liever niet ziet dat je elk uur vijf minuten pauze neemt, opstaat en rondloopt, even naar buiten gaat voor wat frisse lucht of een paar yoga-oefeningen doet. Bij veel mensen zit de werkhouding ‘druk-druk-druk’ er nog diep in. Je lijkt dan misschien productiever, maar het tegendeel is waar.

Pauzes leiden tot doorbraken. Zit je vast in een creatief proces? Pauze. Gaan je gedachten in rondjes en kom je er niet uit? Pauze. Ben je moe? Pauze. Tijdens de onderbreking van werk/denkproces/routine-activiteit geef je je hersenen de ruimte om informatie te verwerken en zich te herstellen. Iedereen kent wel het verschijnsel dat je je plotseling iets herinnert of ineens de oplossing ziet op het moment dat je met iets totaal anders bezig bent. Het lijkt heel paradoxaal, maar het werkt.

Hoe pas je pauzes het beste toe? Hoe vaak en hoe lang? Dat is heel persoonlijk. Het hangt van veel factoren af, maar ook van je mogelijkheden. Soms kan het al voldoende zijn om tijdens je werk een glaasje water te halen of naar het toilet te gaan. Even aan iets anders denken, je blik op iets anders richten. Soms heb je meer of langere afleiding nodig. Een wandelingetje, eten, een dutje, sporten of een nacht slapen.

Tijdens mijn werk pas ik graag pauzes toe. Ben ik aan een schilderij bezig, dan zie ik dat na een pauze met frisse blik en weet meteen hoe ik verder moet. Waarop ik met hernieuwd enthousiasme aan de slag ga.

Gun jij jezelf creatieve ruimte?
by Margot den Ouden
in Latest
Hits: 102

Als kind was ik altijd creatief bezig. Tekenen, kleuren, knippen en plakken, boetseren en schilderen, timmeren, schrijven en breien. Ik probeerde alles uit. Natuurlijk lukte niet alles even goed, maar soms was ik heel tevreden met het resultaat. In de loop der tijd heb ik diverse truien gebreid, lederen chaps (beenbeschermers voor ruiters) gemaakt en een aantal boeken gebonden. Kon ik geen jaaragenda vinden die me beviel, dan maakte ik die zelf. Mijn huidige keukentafel heb ik op maat gebouwd voor de keuken.

Hoewel ik ook als volwassene altijd creatief bezig ben gebleven, kwam ik er laatst achter dat ik onderweg iets was kwijtgeraakt. Vroeger tekende en schreef ik om te tekenen en te schrijven. Het hoefde niet echt iets te worden, het was een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden, een creëren zonder doel. Er ontstond spontaan iets vanuit het gevoel van het moment.

Die spontaniteit herontdekte ik tijdens een aantal tekenavonden met een vriendin. We tekenden om het tekenen, niet om iets te creëren. Het hoefde niets te worden. Langzaam drong het tot me door hoe bevrijdend dat was, zonder vooropgezet plan aan een blanco vel papier gaan zitten en maar gewoon iets te gaan zitten tekenen. Maakt niet uit, wat. Net als vroeger.

Te lang is mijn creativiteit alleen maar gebonden geweest aan een doel. Een portret van een paard, dat goed moet lijken. Een logo naar smaak van de klant. Mijn perfectionisme nam de overhand en blokkeerde de spontaniteit. En ik had het niet in de gaten.

Tijdens het herontdekken merkte ik dat er niet alleen spontaan verrassend mooie dingen ontstonden, maar ook dat de creatieve energie meer ging stromen. Veel meer dan ik op basis van de tekensessies zou verwachten, op veel meer gebieden dan alleen tekenen. Verbazend wat een positief effect dat heeft!

Dus nu gun ik mezelf creatieve ruimte, ruimte om te creëren zonder doel, zonder plan, om buiten de lijntjes te kleuren. Minimaal elke dag een beetje. En ik laat me verrassen door wat er ontstaat.

Omformuleeruitdaging: doe je mee?
by Margot den Ouden
in Latest
Hits: 333

Wie ook maar een beetje actief is op social media, ziet dagelijks berichten voorbij komen over wat er mis is in de wereld. Dierenmishandeling, milieuproblemen, mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Het is goed dat mensen bewust gemaakt worden van dergelijke misstanden en daarover kunnen nadenken en hun gedrag aanpassen, maar ik word er erg verdrietig van. Ik krijg ook steeds vaker de neiging om er gewoon maar overheen te scrollen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van die berichten.

Daarom wil ik een uitdaging voorstellen.

De uitdaging: iedereen die dit leest - en delen is gewenst - schrijft een berichtje over iets dat zij of hij doet dat een positieve uitwerking heeft op mensen/dieren/milieu/natuur. Dus in plaats van onder een bericht over de ellendige omstandigheden van vleesvarkens te reageren met ‘dit is waarom ik geen vlees eet en dat zou iedereen moeten doen!’, schrijf je een stukje over je vegetarische/veganistische leefstijl en wat dat voor positieve uitwerkingen heeft op dierenwelzijn en je gezondheid.

Nog een voorbeeld: ‘Ik ga graag op vakantie naar Italië en kies dan voor de trein omdat ik daarmee het milieu minder belast dan met vliegen. Bovendien kom ik onderweg interessante mensen tegen en krijg meer mee van de cultuur van de landen waar ik doorheenreis.’ (In plaats van te mekkeren over de vele vliegtuigen die onbelast hun kerosine in de atmosfeer verstoken.)

En nog maar één, omdat ik op dreef begin te komen: ‘Ik heb mijn paard in een paddock paradise gehuisvest, waardoor het gezonder en rustiger is geworden dan toen het nog in een box stond.’ (In plaats van een foto te posten van paarden achter tralies die maar een uurtje per dag buiten komen en dan nog alleen onder de ruiter.)

Het kan ook heel kort: ‘Tuin aantrekkelijk gemaakt voor insecten en vogels.’ (In plaats van te piekeren over het insectensterven en het gebruik van gif.)

Spelregels:

1. Het moet een persoonlijke ervaring zijn (klein of groot maakt niet uit).
2. Je mag geen negatieve formuleringen gebruiken (dus niet ‘ik trein omdat vliegen vervuilend is’, maar ‘ik trein omdat dat schoner is dan vliegen’).
3. Plaats er een foto bij waar je blij van wordt.

Op deze manier kijk je vanuit een andere hoek naar dingen die je niet prettig vindt of waar je ronduit een hekel aan hebt. Je mening erover verandert niet, je hebt nog steeds een hekel aan de bio-industrie, maar je krijgt meer het gevoel dat je er iets aan kunt doen, namelijk geen vlees eten. Bovendien inspireer je anderen om jouw goede voorbeeld te volgen. En dat heeft meer effect dan ze vermanend toespreken over hun vleesconsumptie. Zet er als stimulans nog een overheerlijk vegetarisch recept bij.

Naast het andere gezichtspunt stimuleert het zoeken naar positieve woorden de creativiteit. Het valt namelijk niet mee om uit je normale gedachtenpatroon te komen. Probeer het maar eens uit (ook als je niet van plan bent om het op social media te plaatsen). Best lastig, niet?

Tot slot maakt het omformuleren naar positieve bewoordingen je blijer. En je lezers ook.